laminaat legset

In 5 stappen zelf laminaat leggen

Hoewel u zich met onze legservice van heel veel gemak bedient, is een laminaatvloer dankzij het kliksysteem ook vrij eenvoudig zelf te leggen. In dit artikel leggen we het u stap voor stap uit. Legt u alvast de hamer, meetlat en zaag klaar?

https://youtu.be/flqL3ySER64

 1. Acclimatiseren van de vloer

Voordat u begint met leggen, heeft u de laminaatvloer van uw wens online uitgezocht en besteld bij onze adviseur. Direct vanaf de leverancier wordt de vloer bij u thuis bezorgd. Begin niet meteen met leggen, maar laat de pakketten gedurende 48 uur bij kamertemperatuur ‘wennen’ aan de ruimte. Check bij nieuwbouw met een hygrometer of de luchtvochtigheid een waarde heeft tussen minimaal 40% en maximaal 65%.

2. De vloer voorbereiden

Loop voor het leggen altijd even de basisvloer na op oneffenheden; ook al maakt u gebruik van een egaliserende ondervloer. Zeker bij oudere woningen kan een vloer nogal eens zijn verzakt. Wellicht is het in dat geval nodig eerst nog de vloer te (laten) egaliseren. Zorg dat de vloer bezemschoon is voordat u begint met het leggen van de laminaatvloer.  

 3. De ondervloer

Begin met het leggen van uw ondervloer. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, waarbij de een geschikt is voor op vloerverwarming en de ander juist weer een egaliserend of vooral geluidsreducerend effect heeft. Als de ondervloer van een rol komt, laat u deze aan de muurkanten iets omhoog komen, dit wordt later weer weggesneden. Bedek niet in één keer de hele kamer met de ondervloer, doe het in stroken.

 4. Laminaat leggen

Check elk vloerdeel goed voordat u deze legt: of er geen hoekjes vanaf zijn, of er scheuren inzitten of dat een deel is kromgetrokken. Begin in de hoek met het leggen van de eerste hele plank. Gebruik blokjes (wiggen) om voldoende afstand tot de muur te houden (8 tot 10 mm). Zaag de planken op maat en zorg voor een wildverband (korte naast langere planken) of juist voor een patroon bij het aanleggen. In dit artikel leggen we uit hoe u planken tegen een schuine wand op maat zaagt. De laminaatplanken liggen zwevend, dus ongelijmd, op de ondervloer. De planken klikt u handmatig aan de elkaar vast, plank voor plank, rij voor rij. Met het slagblok en een hamer tikt u eventueel de kopkanten wat verder aan. Voor het aansluiten van de laatste rij planken bij de muur, gebruikt u de speciale laminaathaak.

legset laminaat
Legset laminaat

 5. De afwerking

Voor de randafwerking zijn er diverse soorten plinten, profielen en hulpstukken verkrijgbaar. Bij drempels en verwarmingsbuizen kan er meestal een plakplint gebruikt worden om het netjes af te werken. Vraag bij uw adviseur welke materialen u nodig heeft voor de ruimte waar het laminaat wordt gelegd en hoe deze afwerkingsmaterialen het beste gemonteerd kunnen worden. Er is ruime keuze uit diverse plinten voor een nette afwerking van uw vloer.

Veel plezier met uw zelf gelegde laminaatvloer!

 

laminaat leggen

Adres

De Houtwerf
Produktieweg 62-70
2382 PD Zoeterwoude

Showroom

maandag t/m vrijdag:
09:00 – 16:00 uur
zaterdag en zondag: gesloten

Contact