7_laminaat

Welk laminaat voor welke ruimte?

Ruimtes worden verschillend ingericht en verschillend gebruikt. Naast dat de sfeer per ruimte anders kan zijn, bepaalt ook het gebruik welk laminaat voor welke ruimte het beste voldoet. Een ruimte die intensief wordt gebruikt, vraagt om een andere laminaatsoort dan een vloer waar nauwelijks op wordt gelopen. De gebruiksklassen van laminaat geven aan welk laminaat voor welke ruimte geschikt is.

De zolder die als was- en strijkruimte wordt gebruikt, heeft vooral een functionele inrichting. De slaapkamer biedt rust om te slapen, waardoor de vloer weinig wordt belast. En in de woonkamer komen juist meer gezelligheid en warmte tot uiting, omdat daar het grootste deel van de tijd wordt verbleven en de vloer dus intensief wordt gebruikt. Dit bepaalt welk laminaat voor welke ruimte het beste past; zowel qua sfeer, maar vooral ook wat betreft kwaliteit.

Welk laminaat voor welke ruimte

Om goed te bepalen welk laminaat voor welke ruimte geschikt is, is laminaat ingedeeld in verschillende gebruiksklassen. Hoe hoger de gebruiksklasse, hoe beter het product is bestand tegen intensief gebruik. Het is zonde om voor een ruimte waar u nauwelijks verblijft, zoals een ‘waszolder’, een hele hoge kwaliteit, en daarmee duurdere variant, laminaat te leggen. Andersom geldt het ook: goedkoop is duurkoop, wanneer u in een woonkamer een laminaatsoort legt met een te lage gebruikersklasse. De laminaatvloer zal sneller slijten en eerder aan vervanging toe zijn. Naast dat elke ruimte anders wordt gebruikt, verschilt ook ieder huishouden. Zaken die ook meespelen: woont u alleen of met een groot gezin, zijn er spelende kinderen in huis, lopen er huisdieren rond?

Onafhankelijke gebruiksklassen

Gebruiksklassen geven onafhankelijk – dus los van fabrikant of merk – informatie over de kwaliteit en sterkte van het laminaat. Denk aan slijtagebestendigheid, krasweerstand en stootvastheid. Hoe hoger de klasse, hoe sterker het product. Er zijn vijf verschillende gebruiksklassen die een goed idee geven van welk laminaat voor welke ruimte geschikt is. De klassen variëren van licht gebruik tot aan zeer zwaar commercieel gebruik.

Klasse aanduiding Gebruikstoepassing
21 Licht gebruik
22 Normaal gebruik
23-31 Intensief gebruik – licht commercieel gebruik
32 Zwaar gebruik – normaal commercieel gebruik
33 Zeer zwaar gebruik en commercieel gebruik

Bij de producten in de webwinkel op de site van De Online Vloerenstudio staan deze gebruiksklassen duidelijk vermeld. De adviseur van de Online Vloerenstudio kan u begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

Verschillende gebruiksklassen, dezelfde sfeer

Stel u wilt in het hele huis dezelfde sfeer, maar u wilt niet de sterkste variant laminaat leggen in ruimtes waar het niet nodig is. Dat kan! De laminaatsoorten zijn in verschillende gebruiksklassen verkrijgbaar. Zo kunt toch in het hele huis een eenheid creëren terwijl er geen sprake is van te veel kosten of juist duurkoop. Andersom kan het natuurlijk ook: voor de woonkamer een hoge gebruiksklasse en een warme teint laminaat en in de studeerkamer een lagere klasse en een frissere kleur laminaat. Door de enorme keuze is er voor elke ruimte een geschikte laminaatvloer te vinden.

Benieuwd welk laminaat het beste aansluit bij uw wensen? Neem gerust vrijblijvend contact op met onze adviseur.

Adres

De Houtwerf
Produktieweg 62-70
2382 PD Zoeterwoude

Showroom

maandag t/m vrijdag:
09:00 – 16:00 uur
zaterdag en zondag: gesloten

Contact